Rasismen Kostar Sverige Pengar




Kommentarer
Postat av: Carl Jakobsson

Jag tror att det inte stämmer att invandring alltid kostar pengar för ett samhälle. Sett till enbart kostnaden för staten i form av högre utgifter så har forskning visat att invandring förr (50- och 60-talen) lett till ökade intäkter för staten. Rent ekonomiskt borde det leda till högre välstånd när fler arbetar och marknaden blir större. <a href="http://www.integrationiarbetslivet.se/res/PDFFILER/ekonomiska_effekter_av_invandring.pdf">Här</a> är referensen, av ekonomen Jan Ekberg:



I Sverige har några empiriska undersökningar gjorts om hur den offentliga sektorn omfördelar inkomster mellan invandrare (vissa av studierna inkluderar även andragenerationens invandrare) och infödda. Den första studien gjordes av Wadensjö (1972) som fann att invandrarna bidrog med mer till den offentliga sektorn genom skattesystemet än vad man tog i anspråk av den offentliga sektorn. De inföddas disponibla inkomster blev högre dvs det blev en positiv inkomsteffekt för infödda. Den andra studien gjordes av Ekberg (1983) som beräknade omförde lningseffekten för åren 1970 och 1976. Slutsatsen blev densamma som för Wadensjö dvs det blev en positiv inkomsteffekt för infödda. En tredje studie utfördes av Gustafsson (1990) för läget i slutet av 1980-talet. Gustafsson fann att inkomsteffekten var neutral dvs att invandrarna bidrog med lika mycket till den offentliga sektorn som man tog i anspråk därifrån. En fjärde studie gjordes av Ekberg (1999) och som avsåg läget vid mitten av 1990-talet. Nu hade invandrarnas sysselsättningsläge försämrats så mycket att dessa bidrog med mindre till den offentliga sektorn genom skattesystemet än vad de tog i anspråk därifrån. Det betyder att de inföddas disponibla inkomster blev lägre dvs en negativ inkomsteffekt förelåg för infödda. Den negativa inkomsteffekten uppgick till 1-2 procent av bruttonationalprodukten (BNP) vilket också ungefär är läget i dagsläget.



Annars tror jag inte heller det stämmer att rasistiska åsikter gör att någon grupp nödvändigtvis inte kan få jobb. Exempelvis kom finnar till Sverige under 60-talet och var allmänt ogillade där de arbetade, vilket gissningsvis skedde just för att de sågs som konkurrenter för de jobb som fanns. Fram till 1970 (typ) var det dessutom fler utrikes födda män (och, om jag minns rätt även kvinnor) som förvärvsarbetade än inrikes födda.

2010-05-27 @ 15:32:48
URL: http://ordningochanarki.blogspot.com/
Postat av: Carl Jakobsson

Hm..du får tillåta html-kod. =P

2010-05-27 @ 15:34:20
URL: http://ordningochanarki.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0